Veiligheidstips


veiligheidstips

Je gaat ponyrijden, en gelijk heb je! Het is een fijne en boeiende sport die in ons land door meer dan een half miljoen mensen wordt beoefend. Wij op allespuurpaard vinden veilig en verantwoord rijden erg belangrijk. Daarom hebben wij een aantal belangrijke adviezen over uitrusting, lessen en regels voor je op een rijtje gezet.

Het dragen van een cap

Wanneer er één beschermende maatregel van belang is, dan is het wel een goede hoofdbescherming. Wie kiest voor deze fantastische sport, kiest ook voor de risico’s die daarbij horen. Een pony is een vluchtdier en zou kunnen schrikken waardoor jij van de pony af zou kunnen vallen. In meer dan de helft van de gevallen wordt het ongeval veroorzaakt doordat je van het paard valt. Het dragen van een veiligheidscap met CE-markering en het EN-1348-teken, is daarom tijdens het rijden op onze pony’s verplicht. Dit hoofddeksel heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband met veiligheidssluiting. Dus je hoofd is dan tenminste goed beschermd. Deze veiligheidscaps worden door ons beschikbaar gesteld en hoeven dus niet meteen te worden aangeschaft.

Rijkleding

Ook bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen, of hoge schoenen met een hak, dat de voet van je laars/ schoen bij een eventuele val door de stijgbeugel schiet en in je stijgbeugel blijft hangen. Draag daarom altijd:

  • (rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of jodhpur-laarsjes met chaps) en let op de goede pasvorm.
  • Kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden, maar mag ook weer niet te los zitten en ‘wapperen’. De onderkleding en met name de broek moeten glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op je huid. Draag te paard daarom altijd een echte rijbroek.

Bodyprotector

Een bodyprotector is nog niet verplicht, maar zéér aan te raden,  in ieder geval bij het springen of een rit door ruig terrein. De body protector beschermt de drager bij een val van de pony tegen eventueel rugletsel en beschadiging van inwendige organen.

Paardrijlessen

Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. Je moet goed weten hoe je daarmee moet omgaan. Zeker als je de kans op ongevallen zo klein mogelijk wilt maken. Omgaan met pony’s en paarden leer je bijvoorbeeld tijdens de lessen.

Meld gezondheidsklachten

Wanneer je bepaalde problemen met je gezondheid hebt en daarvoor eventueel medicijnen gebruikt, dan is het verstandig dat je  ons daarvan op de hoogte stelt. In geval van nood weten wij dan beter hoe we moeten handelen.